søndag 23. november 2014

Vågsøya rundt - kvalpadling dag 4

23.11 Søndag. Kaldare, klårare. Kvalpadlefinale. Den finaste dagen så langt. Vi for til Skulsfjorden og la ut der.

Morgonstund og padling mot Vengsøya

Blest på Vengsøyfjorden

På tur utover padla vi mot ein flokk knølkval. Ein liten motorbåt kom stimande og ferga. Alle sette kursen mot kvalane. Vi vart usikre. Kva gjer ferga? Ser dei oss? Småbåten køyrde rett i mot kvalane og løyste opp flokken. ferga stime framleis rett i mor oss. To av kvalane hamna midt mellom motorbåten, ferga og oss. Dei var tydeleg stressa, sette kursen rett mot oss og dukka ned under kajakkane. Dei var nær nok til at eg fekk sett nasebora på innsida av den eine. Båtane forsvann, og vi vart liggande att. 


Nærare Vengsøya  var det og kvalbåtar som låg. Desse båtane oppførte seg eksemplarisk, og låg i ro. Kvalen der styrte med sitt. Det var mykje spekkhoggarar og nokre knølar. Vi hadde sett "Nattverden" her i området dagen før, og var litt på vakt. Vi la oss i flåte for å drive med vinden innover sundet. 

Knølkval i farta


Kva skjer der borte? 

Spekkhoggerar kom til frå alle kantar. 3 herifra og 4 derifrå. Det måtte no vere over 20 stk der borte?

Vi er i utkanten, men nær nok ein spekkhoggarbonanza! Dei hoppar og sprett, det er kvite teikningar på alle kantar. 3-4 stk i lufte samstundes. Virrvarr av finner i alle retningar. Spekkhoggerane kjem nærare. Rett framom kajakkane. Får du ikkje bilde no så får du det aldri, flirer Jarle. det skjer noko meir, og herifrå ser eg alt i sakte film og stillbilde. Ein diger spekkhoggar kjem inn frå sida. Den legg seg på skrå, så finna står 45 grader på sjøen og sklir opp langs kajakken til Jarle. Er det oss han er ute etter? Nei, det skjer noko meir her? Ein brun vegg av masse kjem frå djupet rett under oss. Det er knøl her og! To knølkvalar svømmer tett i tett, når overflata nokre meter bortanfor spekkhoggaren og kanskje 15 meter unna oss. Kven er det som øydelegg jakta for kven? Spekkhoggarene er framleis i matfatet og det er høg aktivitet. Eg pustar igjen og det heile kjem litt på avstand. Kva skjer? Aha - det er vi som driv avgarde. Kvalane er framleis midt i matfatet sitt. Vi driv vidare og ser det heile på tryggare avstand. Heilt rått. Magisk. Om vi såg kva som foregjekk i djupet kunne vi ikkje posisjonert oss betre. Vi var der, men likevel ikkje i vegen for jakta. Trur vi.

Det vert litt antiklimaks. Kvalane trekker midtfjords. Vil vi det? Denne opplevinga lever eg lenge på. Kvalshowet har toppa seg dag for dag. Det er heilt utruleg kva eg har fått sett desse dagane. Vi padlar vidare rundt Vågsøya.     

Første gong det har vore padlbart over her i følge Jarle. Når ein ikkje må ut av kajakken er det per def padlbart!

Nordover frå Vågsøysundet. Sandøya lengst til venstre bak. Rebbenesøya i midten.

Nydelege fargar, vidunderleg lys. Lys men ikkje lyst. Nordover er det skymt, og sørover ser vi dei siste strålane av sola. Her skjønnar ein i praksis at jorda er rund..  

Skim distance - Jarle testar

Det var kval i Vågsøysundet og. Og småbåtar. I fleng! Kvalpadling er altså best midt i veka. Her var det og på båtane sine premissar og eg skjønnar ikkje at kvalane vart verande der. Vi gadd ikkje blande oss med dei motoriserte. Kvalpadling får ein bismak når eg ser kor mange som oppfører seg hovudlaust i høve desse dyra. Vi var sultne og skulle berre padle rett over sundet. Det var så mkje kvalgreier at vi kom oss berre ikkje nokon stad. NO må vi prioritere lunsj altså. 4 dagar. Blasert. Så fort går det. 

Rasteplassen vart Kvalneset, der vi hadde fin utsikt til fjorden og ein etablert bålplass/leirplass som base. Det vart bål for andre dag på rad. Denne dagen var det så kaldt i lufta at det var veldig godt med bål. For ein herleg dag. 

Båling. Aldri feil. 

Eg hadde laga brødskiver med tanke på bål, og pakka i aluminiumsfolie. Varme ostesmørbrød var himmelsk!

Då vi skulle dra kom det jammen kjentfolk, som fikk overta bålet og leirplassen. No var det sjarmøretappa innover Skulsfjorden att. Nydeleg lys spelte seg i fjella. Solnedgang. Det kjennes som kveld, sjølv om klokka berre er halv tre på ettermiddagen. 

Innover Kaldfjorden og Store Blåmann. 
Har fått den frå alle vinklar i helga. 

Perfekt timing, og vi landa rett før mørkret seig på. Vi har jammen utnytta dagane godt! Sliten, mett av inntrykk og høg på opplevingar. For ei helg. Tusen takk til Jarle for ypperleg turselskap, og Kristin for lån av utstyr. Heldige meg som får oppleve dette. 

Kart - turen vart ca 18 km

Denne dagen padla eg Skim differ'en til Jarle. Litt tyngre enn Kristin sin, med andre pedalar. Kjempegod kajakk. Eg ser eg får mykje meir ut av mindre krefter i denne kajakken enn i distance. Skal eg ha ein Skim så vert det nok Differ. Det er og behageleg å padle med større fotstøtter. Lurer på om eg skal prøve å skifte på Nukaen og?

2 kommentarer:

  1. Fantastisk:))) ha ei fin førjulstid:)

    SvarSlett
  2. Vilka härliga upplevelser du delar med dig av! En får tacke' så môe!

    SvarSlett