torsdag 20. november 2014

Kaldfjorden med Kristin - Kvalpadling dag 1

20.11 Endeleg! Kvalpadling 2014! Ein nydeleg dag  og Kristin og eg sette kursen mot Kaldfjorden.
Obligatorisk stopp på Eide handel (den beste butikken i Nord-Norge?). Kven rullar opp på sida av meg.. Espen jo! Kjentfolk, og velrenomerte "kvalfolk". Espen tek bilde i verdsklasse, og kompisen har etablert database med individidentifisering og halefinnebilde (Om du har halefinnebilde av knølkval liggande og slengje så send dei heller til: hvalobservasjoner@akvaplan.niva).

Spenninga var stor i bilen. Ingenting å sjå frå Henrikvika.... Vidare utover. DER!!!! EG SER DEI!!! Ein hale, sprut og nokre duvande ryggar i fjorden. Her var det kval ja!! Adrenalinkick, entusiasmen i taket - høglydt vill glede i bilen. Jadda, det skal ikkje så mykje til.

Kristin har utstyr til to - og det må (ut)nyttast. 

Det var fleire padlarar på veg ut. Plussgrader og ein liten bris. Vi starta med å få knølkval tett på, rett ved mærdene der vi la ut (på sjøen ca klokka ti). Derifrå vart det berre betre...

Bilde med kompaktkamera i dårleg lys vert no berre så som så - og eg har skjønt at eg må nyte opplevinga og gje blengen i å fotografere. Kvalpadling er best live. Vi fekk mange møte med knølkval, og nokre nærsituasjonar der kvalane kom rett forbi oss. Vi låg stort sett og dreiv midtfjords, og fekk opplevingane servert på løpande band. Utruleg flott! Vi padla oss borti "sovande" knølkval, som låg og slappa av i overflata. Dei var ikkje lette å sjå før vi var tett på. Vi let dei sove i fred. Etterkvart kom det grupper med spekkhoggerar. Mykje spekkhoggarar. Smågrupper på 3-5 dyr susa forbi oss, rett under oss og innimellom oss (oÆÆÆÆ). I starten var vi rimeleg skeptiske, men dei er fine dyr og verka ikkje så agressive, så vi slappa meir av etterkvart. 

Ein babyspekkhoggar for forbi fleire gonger. Det same gjorde eit par digre slubbertar. Vi nærma oss Fiskøya og brått vart det SPEKKHOGGARBONANZA!!! Alle smågruppene samla seg, og vi var omringa av ca 30 dyr som susa rundt oss. Kult og bittelitt heftig. Vi var i superposisjon og fekk meir inntrykk enn eg kunne handtere. Etter dette skulle vi i grunn gje oss, og padla mot bilen, Då kom heile flokken ein gong til, og svømte forbi/parallelt og delvis saman med oss over heile fjorden. Ein av spekkhoggerane gjorde fleire byks rett framom oss, og var heilt ute av vatnet. Utruleg generøst å gjere det ca 50 meter framom padleretninga vår. Eg vart litt meir usikker av å ha den same spekkhoggaren i sidesynet, ca 10 meter unna kajakken i ca 500 meter...

Kunne det verte betre? Det låg nokre båtar her og, det var folk som hoia på oss. Vi er no ikkje vrange, og la oss inntil sida på båten. Berre blide karar ombord og dei spanderte kaffi midtfjords. Beste kaffikoppen på lenge sjølv om det er ein smule utfordrande med kaffidrikking og støttetak. 

No kom det masse knølkval, og vi måtte berre sige etter - fekk med oss diverse halefinnemanøver og padla ut fjorden ein gong til. Dei er så utruleg elegante når dei rullar avgarde og sler halen i veret. 
det vart dørgande stilt kring klokka eit og då gav vi oss. 

Spekkhoggar på veg mot oss

Så spruten står, fjorden er full av kval (Foto: Kristin)

Meir spekkhoggar (Foto: Kristin)

Kristin i Skim differ og bak der er det eg trur er fjellet "Store blåmann". 

Kaldfjorden - ca 10 km padling og kongedag med kval!

Kajakktesting: Denne dagen hadde eg P&H Scorpio LV. Grei og stødig lavvolumkajakk. Ikkje spesielt rask eller lettpadla, men det går fint i roleg turtempo. Stødig som eit fjell, noko som er meir enn heilt greit på kvalpadling. 

I bilen tilbake var det sukking og ai-ing. Det hadde vore ein bra dag! Treng ikkje djupara samtalar då. AAAhhhh. Aiaiaiaia. Det held lenge. 

Etter mykje om og men fekk eg skyssa Kristin til flyplassen. På andre forsøk fekk ho med seg bagasjen og. Då var eg klar for besøk hos Alfa fritid. Butikken var open, og det er første gong eg har vore i Tromsø at det klaffa. Alle padleinteresserte bør ta ein tur innom - flott butikk og godt utval i padleutstyr og kajakkar. Folk med peiling på alle sider av disken, i alle fall denne kvelden. Meir kjentfolk, kaffimaskin. Det vart ein heilaften, med gode kajakkdiskusjonar, prøvesitting av kajakk og eg enda med å få meg med ein Skim Distance til testing i helga.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar