onsdag 7. november 2018

Kongemat i kokegrop - høstfestivalistan 2018

6.10 Høstfestivalistan er i ferd med å verte ein tradisjon, og vi gledar oss til treff, sosialt samvær og god, fortrinnsvis, kortreist mat. I fjor snakka vi om kokegrop - så i år vart DET hovudprosjektet! I mangel på duer, kan ein konkludere med at det var like greit. Det hadde vore tilnærma syndeflod i fleire dagar, så vi var spente på om vi klarte å finne ein stad å grave hol som var over grunnvassnivået. (Vidare no er det bilde frå alle involverte i god blanding!)

Gode råvarer i boks. Klippfisk frå Godøya i to variantar; marinert i ramslauk og olje og naturell. Vertskapet på Gjelsvik gård stilte med to hjortekalvlår frå Skarset, marinert i urter frå Karianne sin hage, salt frå Aukra og kvitlauk

Neste post: Finn lokalitet, stein og spade og egna lokalitet. Søster med traktor og gard kan vere ein fordel. Karianne hadde og spekulert ut den perfekte spoten for oppdraget.  
 
 1. Grav hol

2. Finn passelege steinar og legg nedi (Hugs at desse skal vere handterbare når dei er varme)

3. Fyr opp! Vi gjekk for kombinasjonen ved og restar av grillkol frå sommaren. 

Det HER er aldri feil. Det er for lite båling i verda. Mindfullness i praksis. 

4 Drikk kaffi, sosialiser og sjå på bål

Slike prosjekt er praktisk å gjere på Skarset der det finst ressursar i form av areal, redskap, stein, osv. 
#livetpålandet
 

Vi innfridde opsjonen frå Siri: Paralellbål med steinhellestekt nakkekotelett. Aromat fram frå gløymselen og verdas beste kotelett!! Dette skal eg gjere oftare. 

Hovedgropa ferdig oppvarma. 

5. Grav vekk alle glør og kol (så godt det let seg gjere). Posisjoner steinane.

6. Plasser maten i gropa, med varme steinar under, rundt på sidene og kanskje eit par på toppen. 
Vi la nedi 2 hjortelår (kalv), 2 store klippfiskstykke og 10 bakepotet. (3 lag aluminiumsfolie på kjøtt og fisk, 1 lag på poteten)

 7. Dekk til med torv og jord slik at det IKKJE ryk. Vi tok torv frå plena for å tette og la jord på toppen. 

Rykinga er frå kotelettbålet ved sidan av. No er det berre å vente. 

8. Vent passeleg lenge og grav opp att maten 
  
Vi grev opp, det dampar og luktar både mat og våt jord. 

Vi har så trua - og det luktar GODT!!

Hjortelår som løysnar frå beina, smeltar på tunga og smakar himmelsk!

Karianne hadde pynta inne og invitert gjestar

Austlendingane stilte med kantarell og soppsuppe til forrett. Vi toppa kokegropmaten med tilbehør: Lokale rørte tyttebær, kryddersmør, fløtepotet, gulrotstuing. 

Fornøgde og mette - alle var einige om at det var eit kongemåltid! 
  
Vi fyrte bål i ca 2 timar for å varme opp steinane og brukte ca 1 trillebår med ved og 1/2 pose (stor) grillkol. Vi let maten ligge i gropa i ganske nøyaktig 2 timar. Evaluering: Alt var godt og ikkje tørt. Arthur og eg trur likevel at det kan ligge litt kortare. 1 time og 40 minutt neste gong? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar