fredag 27. desember 2013

Prosjekt telting - oppsummering

Kajakken åpnar nye dører. Brått er det ikkje vanskeleg å få med seg utstyr til ein overnattingstur. Vi hadde vore på nokre turar då Nina lanserte ideen om "Prosjekt telting" i august 2012. Målet var å ha minimum ei overnatting i telt kvar månad gjennom eit heilt år.

Oppvarmingsteltturar:

2010 - September - Tviberg
Dette var berre ei så kanonfin helg i telt, at vi fekk meirsmak. Padling, fjelltur og bading i nydeleg septembervær. Hurtigruta kom durande forbi på morgonkvisten, hjorten fekk bortimot hjerteinfarkt av oss i lia og Kjell kom padlande ut med kaffi. At det var så heftig vind laurdagen at vi berre såvidt kom oss over til Tviberg har eg nesten gløymt...

Tviberg - vest. Flott teltplass.

2011 - Juni - Aralden (Nina og eg)
Test og gjennomgang før ASKR. Padling og telting i gråvær. Fulle av sjølvtillit! Telting og padling går som ein leik!

2011 - Juli/august - Arctic Sea Kayak Race - ASKR- Lofoten (Nina og eg)
Padletreff med store bokstavar. Dagesvis i telt og på tur. Kjekke folk. Flott natur. Vi var solgt. Eigentleg skulle vi bu på hytte og hotell resten av ferien. Vi telta oss sørover. 14 dagar i kanonvær (stort sett). Hotell i Trondheim vart nedtur. 
ASKR! Gaukværøy. Sommarferie! Padleferie! Vi var hekta. Etter denne morgonen her var vi på telt- og Nord-Norge-køyret.

2012 - Januar. Eg går amok på januarsal. Nytt telt. Exped Orion. Testa på dagstur i Ellingsøyfjorden med Susan. Fantastisk fin vinterpadlesøndag, og hu og hei for eit fint telt!

Eit rom med utsikt.. Sitrande spenning og forventning! Nye teltturar?

2012 - Mai - Flora (Nina og eg)
Magnus og Lars kom sørfrå. Nina og eg hang på. I alle fall eit lite stykke. Kjekt å treffe padlarar frå andre plassar. Kort vart langt nok, og første camp var i Staveneset.
 
Teltleir i Staveneset med "Norge-på-langs-nordkaperne"

Hoppa av "Norge på langs". Eit rom med utsikt på Tansøy. Frost om natta og 10 m/s nordavind. Iskaldt. Kaldasta natta vi har hatt i telt.  

Skorpa. Vi har lært eit og anna om å sette opp telt i livd. Betydeleg varmare, høgare komfortfaktor og betre søvn. Vaknar til knallvær og to døgn med strabasar er gløymt på ein blunk. Sjarmøretappe om Stabben fyr heim. 

 2012 - Juni - Ellingsøyfjorden (Sygni og eg)
Morgonstund ved Ellingsøyfjorden. Klart det freistar med MEIR etter slike dagar. Frukost i t-skjorte..  


Prosjekt telting:

2012 Juli - Alden (Nina og meg)
To dagar telting i Alden. Nydeleg vær. Tur på toppen, rundt Alden, i Håsteinen og på Stauren på Tviberg. Nina imponerar med bålbrenning.

Magisk i Alden

Her vart prosjekt telting født: 
 - Du, seier Nina. Hmmm, ja? seier eg. - Vi skal ikkje ta å telte gjennom eit heilt år då? Nina gløttar bort på meg. -Sånn til dømes minst ein gong i månaden? 
Eg tykkjer sjølvsagt det er ein aldeles strålande idè - og vi er i gang!
(det var ei lita utfordring at mine augusthelger allereie var brukt opp, men formell start i september gjekk fint!)

2012 September - Selje
Trude, Sygni, Nina og eg. I same telt. To netter. Flott tur, med mykje læring. Historiske Selja, klostervandring og besøk på Ulvesund fyr. Vi får med oss forskjelleg. Læring: Gass held ikke når det vert kaldt, påfølgjande kjøp av bensinbrennar.

 Klosterøya Selja dag 1- Sygni sitt Svalbard -telt.

 Søndagsmorgon på Venøya - dag 2
   
2012 Oktober - Tviberg (Nina og eg)
Tviberg er ei fantastisk øy. Nok ein gong. Turen ut gjekk om Geita fyr. Turen heim var prega av motvind, og vart lang. Men det takla vi.

Oktobermorgon på Tviberg

2012 November - Borgarøya (Nina og eg)
Kort, men lærerik tur. Det vart lang ettermiddag og kaldt. På grunn av at vi budde på eit museum, og at det bles kuling så vart det ikkje tent opp bål. Vi tok ikkje sjansen på å sette heile kajakkmiljøet på Ytre-Søre-Sunnmøre i vanry med å brenne ned ein herregard... Læring: Tresesesongssoveposar dug ikkje om vinteren sjølv med jervenduk. Påfølgjande investering i vintersoveposar på begge deltakarar.  

Herregardstelting i Ulstein

2012 Desember - Hagetelting på Skarset
Desemberteltinga vart kritisk. Både Nina og eg hadde dødsfall i nær familie i adventstida, og friluftsliv var ikkje prioritert. I romjula vart vermeldingane kjempedårlege. Det er NO eller aldri - ut i kvar vår hage - få det unnagjort! Venner, familie og naboar rista på hovudet... Læring: 8"-spikar er svært gode teltpluggar når det er frost, og dei har vore med på tur sidan.

Nina med verandatelting (t.v) og eg på plena på Skarset (t.h)

2013 Januar - Hjørundfjorden (Nina og eg)
Korte dagar og skikkeleg vinter. Vi har lært. Satsar på Hjørundfjorden, med kort padling og potensiell teltplass med rikeleg med ved. Vi endar på Strandabøen, har ein strålande kveld der, og taklar -10 kalde. Monstersoveposen var verdt kvar ei krone! God natts søvn når ein held varmen. Meir læring om kva mat som frys først og sist.  

Barfrost i Hjørundfjorden. Dei som ligg lenge får nyte vintersola!

2013 Februar - Smelvær (Nina og eg)
Nytt raid i Askvoll. Smelværet må "teltast inn". Vi har flaks med været, og treff på den flottaste vinterhelga. Kaldt, klårt, sol og HEILT vindstille. Alt går på skinner. Magiske opplevingar. Solnedgangar og havblikk som er ubeskriveleg. Dette er kanskje den aller flottaste telt-helga til no, etter mi meining. Kjensla av å stå opp i havgapet i februar og tusle rundt i stilongensen ein times tid... Ahhh!


Kjente profilar. Morgonstund i Smelværet.

2013 Mars og april - Solund (Nina og eg)
Ny todagarstelting - og to månader i ein smekk. Det gjeld å rasjonalisere. Teltturtreff ein gong i månaden er veldig ofte, og særleg når ein bur med 5,5 timar køyring i mellom. Solund er eit padleparadis! Vi har mange årstider på turen. Dag ein surfar vi i Sognefjorden og nyt solnedgangen på Hardbakke. Dag 2 er det kuling og vi møter overmakta på Lågøyfjorden. Vi snur og tek dagen og natta i eit skogholt. Godt gjort å finne livd i skogen i Solund i grunn. Neste dag får vi ein nydeleg overfart til Ospa og vidare til Korssundet. Vil ha meir tur i Solund! Meir! Meir!  

Mars-telting i Solund

Apriltelting i Solund

2013 Mai - Herøy (Sygni, Ragnhild, Idar, Sigve)
Mai er ei travel tid, men jammen fekk vi skvisa inn kvar vår telting. Sunnmørsteltinga på årets første tropenatt på Herøy gard. Nina dreiv med andre morsomheiter sør for Stad. Lunsj dag 2 ved Flåvær fyr.

Teltleir på Herøy gard
 
2013 Juni - Skarvatnet (Karianne og eg)
I juni fekk vi det og travelt, og måtte ty til "kvar for oss"-telting. Denne gongen droppa eg kajakken, og for til fots til barndommens rike i Skarvatnet på fisketelttur i lag med søstra mi. Bål, eit eventyrleg "bet" og drøssevis med småaure. Knakande kjekk midtsommarnatt. Aldenteltet har vore lite i bruk etter at Karianne testa det i stormkast på Alden for nokre år sidan. Teltet held vinden ute, men stengene vart aldri meir seg sjølv att.. Teltet fungerar no fint sjølv om formen er noko original.

I Skarvatnet med "Aldenteltet"
 
2013 Juli - Hornindalsrokken, Træna, MSE (Nina og eg)
Juli telta vi mykje. På padletreffet "Midnight Sun Experience" utanfor Tromsø, på Trænafestivalen og på Honndalssætra. Det skal seiast at vi testa ut ei rekke DNT-hytter og, sidan halvparten av feriedagane bestod av +12 grader og nedbørsrekordar..

MSE - Sommarøya

Trænafestivalen! Vårt orange lyspunkt på "stille camp". Imponert over teltet som var like tørt (inni) etter fire døgn med regn og vind. 

Hornindalssætra, klar for Hornindalsrokken neste dag. Kvar dame - sitt telt. 
 
2013 August -  Lille Batalden/Kinn (Nina, Britt, Arinbjørn og eg)
På tide med ei skikkeleg padlehelg att! Florabassenget er stort, padlevennleg, og vi er ikkje ferdige her på ei stund. Nydeleg ver, god mat (Alle andre enn meg lagde mat! Eg køyrer gjerne langt om eg kjem til dekka bord..), nye teltplassar, Ytterøyane fyr. Ferieforlengande herlege augustdagar.

Vestsida av Lille Batalden - utsikt til Ytterøyane fyr. Grei teltplass, men ingen moglegheiter for morgonsol (tre telt på bildet..).

Kinn. Kongeteltplass. Framleis utsikt mot Ytterøyane fyr, solnedgangen OG morgonsol. Framleis tre telt.. 

Oppsummering
"Fanfare" - prosjekt telting er FULLFØRT! Vi har brukt ganske mykje energi på å planlegge turar og å sette av helger dette året. Ofte har vi berre hatt ei mogleg helg i den aktuelle månaden. Stort sett har vi hatt griseflaks med veret. Prosjekt telting er gjennomført, sjølv om vi nokre månader måtte campere kvar for oss.

Kva har vi lært?
Lært og lært? Vi har nok lært mykje, men det glir på ein måte ubemerka inn i ryggraden. Det er stadig NYE utfordringar, nye ting vi ikkje har tenkt på, smartare måtar å gjere ting på.

Nina og eg diskuterte om vi kunne ha ei kåring av turane som til dømes beste, dårlegaste, kaldaste osv. Det klarte vi ikkje. Alle turane har vore ulike, med sine eigne særeigenheiter og høgdepunkt. Det var ingen turar vi ville ha vore forutan, og vi var i grunn ganske nøgd med vala undervegs. Dei fleste områda vil vi tilbake til.

Eg har blitt tryggare på kva det vil seie å telte. Eg har betre kontroll på utstyr, og utfordringar som dukkar opp. Om vinteren er bål og ved viktigare enn plan teltplass. Held ein varmen, har vatn og kokemoglegheiter, då ordnar det meste anna seg. Vi har vel og lært litt om kor mykje lenger tid ting tek når det er kaldt og mørkt. Og kva som frys når. På korte dagar om vinteren REKK ein faktisk ikkje så mykje. Til gjengjeld er sommardagane UENDELEGE!  

Det eg verkeleg har fått oppleve er å finne ei god ro, vere fornøgd og kjenne på at det er godt å vere ute. Det er tilfredsstillande å gjere det enkelt. Det er fantastisk å oppleve blåtimane morgon og kveld, solnedgangar og soloppganger.

Avslutning av prosjektet
Skal vi slutte å telte no???? Det var litt kristestemning hos meg når eg ikkje hadde neste telthelg å sjå fram i mot. Slik var det visst for Nina og. For det var ikkje lenge før vi snakka om telting att.
Vi er einige om å justere litt på konseptet. Frå prosjekt til enkeltturar. Satse på helger der vi har sjanse på minst 2 overnattingar. Ikkje få hjerteinnfarkt om vi hoppar over ein månad. Ikkje trumfe gjennom uansett ver. Prøve å få med fleire på telting.

post-prosjekt - telting i 2013
2013 September - Tåfjordblot (Kristin og eg og Troms havpadleklubb)

Basecamp Tåfjord - inkludert heilgrilling av lam og ein "tøtsj" av nordlys utpå natta (Foto: Kristin Friis)

2013 Oktober - Kvamsøya rundt (Nina og eg)
To netter i telt, besøk på Haugsholmen fyr, og telting på villsauøya Riste. Bra helg. Nytt område. Kald vind natt 2.
Oppmøte fredag kveld og telting i småbåthamna i Sandvika. Laurdag morgon og klar for tur. 

Litt livd for isnande vind bak gamle murar på losmeistergarden på Riste. 

I 2014 er det nye forsett, og nye turar. Skiturar har rykka opp nokre hakk på ønskelista. Skikkeleg vintertelting står for tur. Kanskje det vert prosjekt telting del II i vår? Mentor Therese har lova ei god innføring og eit spark bak om det trengs. Det vert eit spennande år!

11 kommentarer:

 1. Kjempeflott lesing, får lyst på telt tur nå!
  Dere bor jo i et veldig flott område av Norge.
  RulleRolf

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Norge er fint slik, med mykje fin og tilgjengeleg natur! Leikegrind :)

   Slett
 2. Kanonjillt å læsa dæ du skrive, motiverande å spennande, glimranne!

  SvarSlett
 3. Kult prosjekt! Gratulerer med godt gjenomført!

  SvarSlett
 4. Kult prosjekt! Gratulerer med godt gjenomført!

  SvarSlett
 5. Imponerande, Lene! Vil gjerne henge meg på ein telt- tur i nærområda her i 2014, viss de har planar! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Planer vert det vel etterkvart. Vi må jo få til ei skikkeleg padlehelg i sommarhalvåret i Askvollområdet! Har i alle fall to turar som eg har kjempelyst på: Korssund - Ospa - Lågøy - Utvær, og ein eller anna variant av Smelvær - Tviberg - Alden.

   Slett
 6. Med alle nyinvisteringane frå 2013 (nytt telt, vannposar, dun-sovepose, nytt kokeaparat, leir-sko...) er eg klar for uttalt teltliv i 2014! Ta meg med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høyres veldig bra ut! :) Eg har både noko ugjort på Sandsøya og ein ekspedisjon til Nordøyane i tankane 2014, og er elles open for andre gode forslag :) Kjekt om vi får til nokre turar framover.

   Slett