tirsdag 22. oktober 2013

Haugsholmen fyr

Nina og eg hadde øyremerkt helga 19.-20. oktober til padletelttur. Begge har hatt det travelt, så planlegginga var mangelfull. Vi vart einige om å møtast i Sandvika i Vanylven, ta det derifrå, med øyane i Sande kommune som mål.

Medbrakt ved og skikkeleg god stemning på Sandviksanden.

Ved småbåthamna i Sandvika er det lagt til rette for camping, med teltplass, grillar, utebord og sanitæbygg. Flott strand, og like ovanfor ligg Hakallegarden

Sivilisert camping første natta - Sandviksanden var flott utgangspunkt for padling. Rivjehornet på Stadlandet i bak.

Ei lita påminning på campingen - her ute skal ein ha respekt for naturkreftene. Vi definerte glatt padling som "ror" og tok med oss signinga på vegen.

Vi tok sluddbygene med stor ro. Havet var flatt, og vi såg ut på Kvamsøya (nærast) og Sandsøya (bak) som skulle vere leikegrinda vår i helga.   

Første stopp var Haugsholmen

Her var det berre digre hus, og fordums prakt var tydeleg, trass forfall på nokre av bygga. Herregardshus med park og diverse næringsbygg fylte hamna
Wikipedia: Frå ca 1700 var Haugsholmen lensmannsgard og tingstad. Det vart bygd opp handelsstad som seinare i hundreåret fekk status som privilgert gjestgjeveri. Kai og rutesamband frå 1904. Post og telegraf. Tilverking og handel med fisk var viktig næringsaktivitet, og frå 1920-åra til 1960-åra var ein sildoljefabrikk i drift.

Det er no 6 fastbuande med diverse husdyr på øya, og det er eit vennelag som tek vare på kystkulturen og arrangerar åpne dagar på øya samt verdas kortaste motbakkeløp. 

Herregarden på Haugsholmen

Losbåten i arbeid. Ut for hente avtroppande los på lastebåt (t.v). Full fart heimover etterpå (t.h). Ikkje noko ekstra slakk for eit par padledamer i leia, nei..

Neste holme var høgdepunktet for dagen: Nytt fyr!

Haugsholmen fyr

Haugsholmen fyr ligg logisk nok ikkje på Haugsholmen, men på Frekøya. Dette er eit innseglingsfyr. Det var bemanna frå 1876 til 1979, då det vart automatisert.

Fyret med "Stålet" på Stad bak

Entusiastisk fyrturist!

Utsikt frå fyret over Vanylvsgapet og mot Stad'en

Ruta vidare mot Kvamsøya

- HØØØØY, ligg unna kajakkane, brølar eg. 24 par uskuldige blikk i retur. -Ej he no ikkje gnagd på det slag ej altso? - Kan de forklare kvifor det er klauvspor på spruttrekket mitt då kanskje? - Who? Me? Flokken er samkøyrt. Skjønnar ikkje, veit ikkje, har ikke sett eller høyrt det slag...

Fine er dei....

Vidare padling for dagen over til Kvamsøya. Vi kom rett inn i næringssøket til ein gedigen skarveflokk. Dei enste oss ikkje og for att og fram på jakt, før dei puljevis for tilbake til skarveberget i horisonten. Skikkeleg kult. Lenger mot vest vart det litt dønning. På yttersida av Kvamsøya er det paddemark, og her bygde det seg opp nokre skikkelege veggar som braut med ujamne mellomrom. Det er skumlast med dei som bryt sjeldan. Sidan vi var på ukjent grunn tok vi hinder for hinder, med konsentrasjonen på og blikket langt fram. Det gjekk heilt fint, men litt spennande med halvstore forhold og mykje larm frå brotta. Det var akkurat krevjande nok til at det ikkje vart noko bilde herifrå. 

Planen var eigentleg Sandsøya, men det rakk vi ikkje. Plan B var Kvamsøya. Kor vi enda for natta?

Følg med, følg med...


Dag 1 - 17 km
Dag 2 - 20 km

7 kommentarer:

 1. Kjekt å lese! Slår gjerne følge neste tur, og eg får det til å klaffe :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Før eller seinare må vi få det til å klaffe med ein felles tur! Det såg no verkeleg flott ut på Kvitholmen og då..

   Slett
  2. Gid den so ikkje måtte inn å operere på nytt..........

   Slett
 2. Flott rapport! Den turen skulle jeg gjerne ha vært med på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Padleferie på Vestlandet då? Berre gje beskjed når du er på veg sørover.. ;)

   Slett
 3. Vær obs på at den kopiert-teksten har havnet med hvit bakgrunn så den ikke er lesbar uten at man markerer den. (Men for de som ikke fikk lest den - markering er et tips!)

  SvarSlett