onsdag 11. mai 2011

Maimarsj på Melen

8. mai: Friheitsdagen! Mange gode grunnar til å ta seg ein lang fjelltur. Marita og eg har registrert oss på Steplog, og skal samle postar. Dessutan skal vi reutforske vår barndoms dal og utvide horisonten på heimlege trakter. Eg trong dessutan å vere litt oppteken nett denne dagen.
På Mjølkeberget (rett på, ved hjelp av indianargenet).

Då eg skulle finne ein stein til å ha under kameraet medan vi tok sjølvutløysarbilde fann eg denne.

Vi lot oss ikkje stoppe, og la i veg vidare mot Melen, men slutta å løfte på steinar.

Nesten oppe. Sommar!

Toppen! Obligatorisk vardebilde. Høgaste punktet på ruta i dag (769 m.o.h.)

Det raraste med Melen er steingarden som strekkjer seg frå toppen og kilometervis utover fjellryggen. Eg har ikkje klart å finne ut kvifor eller når denne vart bygd. Det kan vere fogderigrensa mellom Nordmøre og Romsdal, eller kommunegrensa mellom Fræna og Eide. I gamle dagar var svenskane og innom ein kort periode i området og tulla med riksgrensa. Er det nokon som veit?

Heilt frå toppen....

 ...og kilometervis vestover fjellet

Med ein bil i Bollia og ein bil på Skotten hadde vi ein plan om å gå heile Stemshestenmassivet.
Midt på, mot Sjurvarden, ligg Olavsbu (i "gamle dagar" sang eg faktisk i kor i lag med Olav Hansen som har bygd bua).
 

Godt handverk dette. Eg har møtt min overmann i muring her.

- Å nei! Eg har mista mobilen! Marita ser fortvila ut. Splitt ny iPhone med ein drøss med bilder..
- Eg må tilbake, seier ho. Eg ventar. Det går fint.

Studerer hytta inni. Det går an å overnatte her.

Fin utsikt over ytre strøk er det og

Mobilen er tapt, Marita er tilbake og vi går på Sjurvarden. Vi snakkar med alle vi treff, og ber dei sjå etter hittegods langs vegen.

Bra utsikt til Farstadstranda og Hustadvika frå Sjurvarden

Vår lokale "Bessegg" på nedturen. Utsikt mot Atlanterhavsvegen og Averøya.

Siste post ved Skottenvatnet. 17. maistemning og høve til å drikke litervis. Fin utsikt, men dårleg med drikke på Stemshesten.

Har det gått inflasjon i turkasser, turmål, turbøker, turorientering og liknande? Vi er dei første til å innrømme at vi vert lurt - og motivert av slikt. Men i løpet av dagen hadde vi altså signert 9(!!) turbøker, registrert oss på tre Steplogpostar, og samla to kodar i turorienteringa til Fræna jeger- og fiskeforening. Heilt frivillig sjølvsagt.

Godt at dei kan samarbeide om pålen i alle fall..

På veg ned den siste traktorvegen kjem det frå meg: -Å nei! Eg har gløymt stavane mine!
Eg ser fortvila ut. Verdas beste teleskopstavar. - Eg må tilbake, seier eg. Marita ventar. Det går fint.

Å "jogge" opp ein bratt traktorveg var omtrent det siste eg hadde lyst til, men eg fann no stavane.

Turen tok ein heil søndag, og var på totalt 14 km.

Då vi sette oss i bilen tikka det inn ei melding på mobilen min: "iPhonen er funnen og kan hentast på Eide". Kva var oddsen for det?? Eg berre spør....

6 kommentarer:

  1. WOW for en flott tur dere hadde! =) Gleder meg til rangøya i høst. Da skal jeg padle mellom holmene jeg så på ene bildet der.

    Så kjekt att noen fant telefonen! Kjedelig å miste ting.

    SvarSlett
  2. I følge Sverre er steinmuren på Stemshesten riksgrensa mellom Norge og Sverige slik den var en kort periode, Trondhjems len var svensk og delte Norge i to, dette var sørgrensa. Dette er forklart i Romsdalssoga, bind 2, venter på å låne den.

    SvarSlett
  3. Kven er Sverre?
    Steinutgarden som var riksgrens rundt 1660 er på på Midøya. Svenskane fekk Trondhjems len, som var Trøndelag, Nordmøre og Romdal, etter freden i Roskilde i 1658.
    Grensa mellom Sunnmøre og Romsdal går (gjekk) over Midøya, men heile Midøya høyrer no til ein kommune.

    Var på Melen igår, mykje folk som hadde tatt turen dit. Flott utsikt.

    SvarSlett
  4. Tusen Takk for fine bilder : ) !

    "Bessegg" heter: Kyrhaugen, på den ene siden Skottenvatnet og på den andre siden Skavatnet.

    Bilde med utsikt over Farstadstranda er tatt fra: Sjurvarden (ikke fra Melen, Melen er den aller høyeste del av hele fjellet og har to varder, den varden nærmest stupet er grensestein. Sjurvarden er høyere en Stemshesten, ligger mellom Melen og Stemshesten). Sjurvarden ligger rett over Farstad-gården.

    Rett over Skotten-gården er Øret, øret på hesten sett fra sjøen, og av gårdens tidligere navn Stem, derfor heter fjellet Stemshesten.

    Steinhytta heter: Olavsbu. Er bygget av Olav Hansen, som i fra steinhytta kan se hjemgården han kommer fra på Farstad Nyjord. Jeg har truffet Olav Hansen ved hytta, og han bor nå ved Hostadvatnet, Ekren.
    Folk er velkommen til å gjeste Olavsbu, overnatte, eller kortere visit : ) og her er en av flere gjestebøker !

    Steingarden ligger mellom gårdene Sandblåst og Rødal (Farstad-Rødal), men slett ikke i rett linje med digitalt grensekartet viser i dag (digitale grensekart er feil flere steder, kjenner jeg til).
    Sandblåst og Skotten (Skottheim, Stem, Stim: er flere navn på Skotten) hørte til Kornstad på Avrøy frem til en gang på 1700 -tallet og gikk over til Hustad.
    Vevang og Gaustad hørte til Kornstad på Avrøy frem til 1964, og deretter en del av Eide (tidligere grense gikk tvers gjennom Storvik, ved en liten bekk).
    Godal, Toreli, Solli og Erikli (gårder nær Bolli) hørte til Hustad frem til en gang på 1700 -tallet, og deretter en del av Eide (Eide betyr: dra båten over, over til Nåsvatnet og Vassgårdsvatnet).
    Svenske kongen Karl gjorde hele Nidaros svenskt og delte Norge i to deler (Norge to adskilte deler) rundt 1660. Til Nidaros hørte Nord-Trønderlag, Sør-Trønderlag, Nordmøre og Romsdal(mens Sundmøre hørte til Gulating ved Bergen).
    Hustad var adelig frem til 1700 -tallet. Hustad er nevnt i Snorre. Hustadir er gammelnorsk/islandsk. En av de aller første kirker i Norge ble bygd på Hustad (en trekirke, ikke dagens). Kong Øystein Magnusson døde på kongsgården Hustad i 1123.

    Hustad, Bud og Fræna ble en kommune først i 1964, med navnet Fræna (lennsmannen i Fræna holdt til i et trønderlån-hus på Tornes til rundt 1980, og senere plassert i Elnesvågen som det kalles, men egentlig er Haukås. Hele kommunesenteret i Fræna ligger i dag der gården Haukås ligger).

    Navnet Møre kommer fra havstykket Hustadvika fra tidligere enn vikingetid. Sør for Hustadvika heter det Sundmøre, nord for Hustadvika heter det Nordmøre, øst/innenfor for Hustadvika i fjordene og dalstrøk heter det Romsdal. Fra tiden før vikingetid ca 800 -tallet finnes det ikke kjente båter med skråg i Norge, og det måtte ha vært en mare (mare - møre) å måtte passere Hustadvika på den tiden kun med eskimolignende fartøy, pelskledde båter og uthulede trestammer som er kjent i Norge fra tidligere enn vikingetid.
    I vikingetid ble Mørejalene kjent for å dominere Nordvestlandet og Orkenøyene, og Harald Hårfagre inngikk sammarbeid med dem for å sikre handelsveien (merk at det står Mørejaler i flertall).

    Sverre Farstadvoll vet mye, (Sigrun og Sverre er lærere ved Hustad skole, Sverre er med i Farstad Sogelag), men slett ikke alt er riktig. Det er mennesklig, med feil og mangler.

    Hvordan kan mennesker kjenne Skaperverket, uten å kjenne Skaperen?
    Han som Skapte de 7 Verdenshav, Han som Skapte de 7 Verdenskontinent, Han som satte Regnbuen på himmmelen som en pakt mellom Ham, mennesket og alle dyr, alt liv som er på jorden, det er 7 grunnfarger i Regnbuen, Skaperen = 777 : ) og vi har en uke med 7 dager !!!
    Han, Skaperen sier: Kjenn Meg : ) 777 !!!
    Den som kjenner Jesus Kristus kjenner Skaperen : ) den som kjenner Sønnen kjenner Faderen, Den Hellige Ånd levendegjør Ordet, Jesus er Ordet, Den Hellig Ånd åpenbarer Jesus Kristus !!!

    Den treenige Gud er en Gud, Fader, Sønn og Den Hellige Ånd : søk Mitt ansikt, søk Meg av et oppriktig hjertet og dere skal finne Meg : ) sier Skaperen 777 !!!

    SvarSlett
  5. Vil beklage en alvorlig skrivefeil jeg skrev, det riktige ordet er: Sunnmøre : ) !

    SvarSlett
  6. These are some seriously awesome pictures !

    SvarSlett